Автор: Ярослав Нивкин, spzh.media/ru Следвайте Гласове в ТелеграмНа богословска конференция в началото на седмицата

...
Автор: Ярослав Нивкин, spzh.media/ru Следвайте Гласове в ТелеграмНа богословска конференция в началото на седмицата
Коментари Харесай

Европейски богослови изразиха загриженост за репресиите на Киев срещу Украинската православна църква

Автор: Ярослав Нивкин, spzh.media/ru Следвайте " Гласове " в Телеграм

На богословска конференция при започване на седмицата на Организация на обединените нации европейски богослови означиха нарушаванията против Украинската православна черква " от страна на демократична Украйна ".

На 5 февруари 2024 година, при започване на седмицата на Организация на обединените нации, отдадена на хармоничните междурелигиозни връзки, в Берлин се организира богословска конференция за държавно-конфесионалните връзки в Украйна. На събитието, проведено от латвийския запас Baznica.Info и фондация " Сейнт Мейнард ", участваха богослови и специалисти от Германия, Швейцария, Франция и Латвия.

Участниците осъдиха войната против Украйна. В същото време те обявиха, че военната експанзия " не може да оправдае нарушаванията от страна на демократична Украйна ".

" Тази война е наричана от мнозина война на авторитаризма против демокрацията. И е значимо тя да приключи с победа на демокрацията ", съобщи модераторът.

Беларуската православна правозащитничка Наталия Василевич, която понастоящем живее в Германия, означи в речта си, че рестриктивните мерки на свободата на съвестта не могат да бъдат дискриминационни.

" Що се отнася до свободата на вероизповеданието, държавната сигурност не е такава законна цел - това е категорично посочено в Общ коментар № 22 на Комитета по правата на индивида по член 18 от Международния пакт за цивилен и политически права ", отбелязва Василевич.

Според нея свободата на словото разрешава да се приказва сериозно за това или това изповедание. Ако обаче речта на омразата се употребява от длъжностни лица, в случай че тя е систематична и води до актове на принуждение - страната е длъжна да реагира на такива изказвания.

Василевич означи, че украинските управляващи се намират в невъзможност във връзка с УПЦ, защото има опасения за репресии против това вероизповедание от страна на западните сътрудници, от чиято поддръжка зависи Украйна, която се намира в тежка обстановка на война.

Юстина Панина (Франция), магистър по богословие, член на административния съвет на Викариата на Галската митрополия на Вселенската патриаршия, разяснявайки споровете в Украйна, обърна внимание на опита на православните общности във Франция. Тя съобщи, че " закрепеното участие със наложителен членски импорт не отстранява всички вероятни проблеми, само че обезпечава доста по-прозрачна система за гласоподаване на промени в юрисдикцията ".

Според Панина най-малко частичното въвеждане на сходна система би могло да обезпечи по-голяма сигурност на православните общности на УПЦ от нападения.

Социологът и журналист Николай Митрохин (Германия) означи, че в Украйна няма самостоятелен мониторинг на религиозната обстановка. Според него има доста образци за операции за деформиране на резултатите от гласуването по време на прехода.

" Със сигурност има случаи, в които болшинството от членовете на общността минават от една черква в друга, само че те са безусловно малцинство и не са оспорвани от някогашната си черква. Повечето случаи на " преход " обаче значат или разединение на някогашните общини, постоянно съпроводено със разногласия кой да получи храма, или деен напън на външни сили върху общините (предимно локални администрации и деятели на обществено-политически организации, незабелязани преди този момент при дейното изповядване на вярата и участието в общността), или непосредствено лишаване на храмове и енорийска благосъстоятелност от " неверната " черква в интерес на " националната " черква посредством административни или намерено противозаконни способи, с потребление на директно принуждение. И надалеч не постоянно тази благосъстоятелност по-късно се употребява за религиозни цели. Или всичко това дружно ", споделя Митрохин.

В същото време той означи, че за " обществото " и " чужбина " поддръжниците на националната черква във всички случаи разказват сходни обстановки като " преход " - изцяло дискредитирайки термина. В реалност доста (ако не и повечето) от " преходните " общини не престават да съществуват и да организират постоянни служби, защото голямото болшинство от духовниците отхвърлят да " преминат ".

Участниците в срещата обявиха, че смяната на религиозната политика е в полза на украинското управление, защото отстранява редица въпроси пред европейската християнска общественост и лишава Москва от опцията да употребява религиозния фактор в собствен интерес, в това число за намаляване на европейската и американската поддръжка за Украйна.

По-рано СПЖ писа, че съгласно Наталия Василевич украинските управляващи сами са се вкарали в задънена улица в обстановката с Украинската православна черква.

Инфо: spzh.media/ru

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР